Yerba mate – jak zacząć?

0
343
yerba

Yerba mate to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Choć po przygotowaniu przypomina herbatę, to jednak sposób jej picia jest całkowicie odmienny. Aby zacząć w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości pobudzających tego napoju, konieczne jest wyposażenie w kilka niezbędnych akcesoriów i wybór dobrej jakości suszu.

Akcesoria niezbędne przy yerba mate

Aby zacząć przygodę z yerba mate potrzebne są przede wszystkim: bombilla oraz matero.

Bombilla to nic innego jak rurka filtrująca zakończona ustnikiem, dzięki której na język nie dostają się drobne fusy. Istnieje kilka jej typów:

  • płaska (odpowiednia do każdego rodzaju suszu),
  • potrójnie filtrująca (dedykowana drobnym suszom),
  • spiralna (wykorzystywane tylko przy sporych rozmiarów suszu).

Matero to naczynie, z którego pije się yerba mate. Wybór dostępnych na rynku tego typu produktów jest bardzo szeroki, a ich wygląd jest różny w zależności od kraju, z którego pochodzi:

  • tykwa tradycyjna (wytwarzana z wysuszonej i wydrążonej dyni tropikalnej. Użytkowana była pierwotnie przez Indian Guarani. Obecnie jest coraz rzadziej spotykana),
  • tykwa ceramiczna (jest to współczesny wynalazek. Jego niewątpliwą zaletą jest duża odporność na zniszczenia i niska cena),
  • cuia (wytwarzana z części szypułkowej dyni tropikalnej. Użytkowana jest w południowej Brazylii),
  • guampa (oryginalna wersja produkowana jest z bydlęcego rogu, natomiast jej zamiennik z drewna. Ten rodzaj matero jest bardzo popularny w Argentynie),
  • palo santo (powstaje z tzw. świętego drzewa z Ameryki Południowej).

Należy dodać, że naczynia do yerba mate koniecznie trzeba wzmocnić i uszczelnić, zanim zacznie się w nim parzyć susz. Nie jest to proces specjalnie skomplikowany. W przypadku ceramicznych naczyń wystarczy je przepłukać wrzątkiem, do tykw wsypuje się susz i po zalaniu ciepłą wodą odstawia na noc, natomiast guampa i palo santo przemywa się pod bieżącą wodą i naciera oliwą.

Jaki rodzaj yerba mate wybrać na początku?

Yerba mate ma charakterystyczny gorzki smak i roślinny aromat. Nie każdemu to odpowiada. Aby nie zniechęcić się do tego napoju już na samym początku, ważne jest, by wybrać odpowiedni susz z ostrokrzewu o złagodzonym smaku i aromacie, z dodatkiem ziół i owoców.

Pierwsze napary warto przygotować z yerba mate, której liście suszone były przy użyciu gorącego powietrza. Ma delikatnie trawiasty smak i zwykle jest wzbogacana miętą, guaraną, a także czystkiem. Ciekawym rozwiązaniem jest także ostokrzew z dodatkiem owoców egzotycznych. Jest bardzo aromatyczny, a cytrusowy posmak wyjątkowo orzeźwia. Tym nowicjuszom, którzy stronią od tego typu połączeń, z pewnością przypadnie do gustu yerba mate suave (hiszp. łagodny). Ma ona delikatny smak i aromat, co doskonale sprawdzi się przy pierwszym kontakcie z tym napojem. Ponieważ jednak każdy gust jest inny, warto eksperymentować ze smakami, aż wreszcie znajdzie się ten idealnie wpisujący się we własne preferencje.